Veikart for en klimapositiv industriregion 2040 oppdatert:
I 2020 etablerte industriklyngen Powered by Telemark sitt første veikart for avkarbonisering med mål om å passere nullpunktet i 2040. Første versjon hadde identifisert 25 mulige prosjekter som i sum vil løse 82% av utslippet på 2.5 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Veikartet var helt vesentlig for å samle aktørene i klyngen om en felles ledestjerne. Medlemsbedriftene som i sum bidrar til Norges største utslippspunkt fra landbasert industri etablerte sine respektive veikart, og potensielle prosjekter ble til planer. Løsninger ingen hadde hørt om dukket opp som mulighetsstudier og piloter. To år senere ble veikartet oppdatert, og antall tiltak for å nå målet var redusert fra 25 til 14. Fra å være fugler på taket, har tiltakene blitt fugler i hånden, og i større synlig i regnskapet. Til Industriuka i år ble veikartet nok en gang oppdatert, og igjen peker pilene i riktig retning: Fra en andel ikke-identifiserte teknologiske muligheter på 18%, har grafen beveget seg til 17% i 2022 og deretter til 15% i dag. Andelen med ikke-identifiserte løsninger krever innovasjon. Derfor jobber klyngen med teknologiutvikling i samarbeid, hvor Industriuka er ett av mange grep.
Mange av de identifiserte mulighetene er avhengig av risikoavlastning for å bli realisert. Når våre konkurrerenter i andre land får lettere tilgang til økonomisk risikoavlastning truer det internasjonale bedrifters prioritering av tiltak i Norge. Derfor trenger vi offensiv industripolitikk som ikke bare lager insentiver for nyetableringer, men bidrar til å nå klimamål. Det er det kun eksisterende industri som kan bidra til.
I en rekke bransjer har den som går først store fordeler, det vi kaller «first mover advantage». På industriområdet er det riktigere å snakke om «first mover disadvantage». Den som går først, brøyter veien for de som kommer etter. En samlet industriregion som ønsker å bli verdens første klimapositive region er en drivkraft som må bygges i samarbeid med utvikling av rammebetingelser og finansielle virkemidler.
Like viktig er utvikling av fornybar energi som kan drive de nye utslippsfrie løsningene. Også her er vi bekymret. Industrien forvitrer om vi ikke lykkes med å skape aksept for at verdiskaping må synes. Fornybare energiløsninger har også et fotavtrykk. Kun utfasing av industriell verdiskaping er alternativet til utbygging av både nett og kraftproduksjon.
Veikartet for en klimapositiv industriregion viser at vi kan. Men får vi anledning til å bevise det?