Det kan skje alle. Til og med de aller beste. Det er Bakke et eksempel på. Andre har møtt røffere vegger enn ham. Han sto i jobben. Men, som han sier: – I praksis var jeg helt tom for energi. En slags zombie som gikk på kvart maskin uten helt å skjønne det selv. Jeg var tydeligvis god til å ‘fake’ at jeg virket.
Tekst: Jan Georg Iversen
Foto: Vegard Giskehaug
– Det er viktig å presisere at jeg ikke er et eksempel til etterfølgelse. Det er ikke bra å fortrenge og late som. Unnskyldningen får være at jeg ikke forsto hvor langt ‘ute’ jeg var.
Øker vi forståelsen for at livets opp- og nedturer er normalen, så blir det kanskje lettere for flere å ta signalene. Tidlig nok, sier Magnar Bakke.
På tide å snakke om sosial bærekraft
Powered by Telemark har som uttalt mål å bidra til å skape en klimapositiv industriregion innen 2040. – Skal vi lykkes, er vi avhengig av neste generasjon ingeniører og fagarbeidere, sier daglig leder i teknologi-og industriklyngen, Bård Stranheim. – Tiden er derfor inne for å gi sosial bærekraft minst like mye oppmerksomhet som den økonomisk og klimamessige.
– Derfor er det så flott at Magnar står fram med dette, sier Stranheim. – For han er jo et stjerneeksempel på at nedturene kan følges av oppturer. Magnar har gjort en kanonjobb som administrerende direktør på Rønningen og Rafnes i Bamble helt fram til nå.
Brutal nedbemanning
Det var dette som skjedde: Året er 2001. Magnar Bakke har ansvaret for Borealis’ norske avdeling for forskning og utvikling. 125 personer skal reduseres til under 100. Det få vet, er at det kunne gått langt verre.
Den finske sjefen ville nemlig legge ned forskningssenteret på Rønningen og flytte aktivitetene til Finland. Noe som ville gitt ham en statue i hjemlandet, mener Bakke.
Tidenes kompetansekartlegging
Bakke fikk konsernledelsen med på å gjennomføre en kartlegging av hele forskningsmiljøet i Borealis: Finne ut hva som trengtes, hvor kompetansen satt og hvilke hull som måtte fylles.
– Og hva ble konklusjonen? Hvor satt den viktigste kompetansen? Jo, i alle landene, også i Norge, sier Bakke. – Så det å legge ned her, ville ha vært å skyte seg selv i foten! Forskningssenteret ble ikke nedlagt. Da INEOS overtok i 2007, ble det skilt ut som Norner, som i dag lever i beste velgående.
Det var harde tak. Det tok på, og i forlengelsen av denne prosessen møtte altså Magnar Bakke sin helt personlige lettvegg. Samtidig kom teknologidirektør Henry Sperle på banen …
– En fantastisk fyr, sier Bakke. – ‘Etter det du har vært igjennom, skal du ha en annen jobb’, mente han. Og dermed ble jeg leder for prosessutvikling i Borealis – med nesten 20 ingeniører i Norge og Finland som rapporterte til meg. Mens jeg i praksis gikk på én sylinder …
Søvn er kanarifuglen
Magnar Bakke er svært opptatt av søvn. Sover du ikke, funker du ikke, mener han. Får du sove, men våkner lys våken klokken fire om morgenen, mens du vet du trenger tre timer til. Da er noe galt. Det er et signal. Et varsko om at du må ta tak i deg selv, gjøre endringer, mener Bakke.
– Kanskje er det allerede da du bør snakke med noen, sier han. – Husk, det å for eksempel ringe Mental Helse forutsetter ikke at du er helt ‘ute’. Ildsjelene i Mental Helse er opptatt av at folk skal ta kontakt tidlig nok …
Det å lære å lære
Vi snakker med Bakke om dette med at studenter, ikke minst ingeniører in spe, ofte dropper ut av studiet. Det er også et faktum at det kan være svært lav fremmøteprosent på forelesninger. Hva kan årsakene være?
– Jeg tror det ofte skyldes feilinformasjon og misoppfatninger. Universitetene lokker inn folk på falske prinsipper. Studieretninger ‘grønnmales’. At ‘Elektro sterkstrøm’ er døpt om til ‘Energi og miljø’, men ellers er nærmest uendret, er et godt eksempel.
Mange studenter vet ikke hva de går til. De mangler forståelse for hva det innebærer å studere, sier Bakke. – Det er ikke nødvendigvis hyperspennede fra dag én. Det blir som å bygge et hus: Du må starte med å få på plass et fundament. Når du begynner på grunnmuren, må du jo i praksis grave deg ned!
Så må du lærer å lære! Det er kanskje det aller viktigste med et studium, sier Bakke. – Er du i stand til å tilegne deg teoretisk stoff, er det nærmest ingen grenser for hva du kan oppnå.
I jobbintervjuer har jeg spurt folk med doktorgrad hva de er mest stolt av. ‘Det at jeg orket å stå løpet ut’, er et svar som går igjen.
Mye å glede seg til
Nå trapper kjemisivilingeniøren og lederen Magnar Bakke (66) ned og blir deltidspensjonist. Da blir det mer tid til både det ene og det andre, og han gleder seg! I tillegg til at kona Inger og familien skal få mer oppmerksomhet, er prioriteringene (med argumentasjoner) som følger.
Bakke skal …
• Gå mer på ski (da rekker du å tenke, og diagonalgang aktiviserer begge hjernehalvdeler)
• Lese mer (selv om det meste av favorittforfatter (og multikunstner) Bjørnstad allerede er lest)
• Spille mer golf (fordi kontrasten mellom den intense konsentrasjonen om hvert slag – og pausen fram til det neste, mentalt sett er meget sunn. Dessuten får du gått en hel masse når du er så dårlig som meg, når ballen går i alle retninger og du trenger mange slag.)
Viktigheten av å snakke med noen
Ledelsen i Mental Helse fortviler over årets brutale kutt i statlige driftsmidler. Det betyr færre stillinger og dermed dårligere tilgjengelighet på alle hjelpelinjene. Et tilbud som skal være åpent når alt annet er stengt, blir dårligere og får kortere ‘åpningstid’. I ytterste konsekvens kan det få svært alvorlige følger.
Aslaug Timland Dale er daglig leder for Mental Helse svartjenester. Hun sier:
– Er man alene om destruktive tanker, graver man seg ofte ned. Det å snakke med noen, hjelper. Du kan dele et eple og gi bort en halvpart. Det er på samme måte med det mentale. En smerte blir mindre når den deles med noen …
Derfor er min viktigste oppfordring til alle som sliter, litt eller mye: Ring! Ring heller for tidlig enn for sent!
Fakta om Mental Helse
Mental Helse (MH) er en landsdekkende medlemsorganisasjon for alle med psykiske helseproblemer, pårørende og andre interesserte. MH ble opprettet i 1978 og har i dag mer enn 8000 medlemmer i 11 fylkeslag. Lokallagene dekker mer enn 300 kommuner.