Nær 8000 besøkende og smekkfulle hoteller: – Stedet å være

Powered by Telemark har nettopp lagt bak seg årets utgave av Industriuka, og bookingene for neste år er allerede blitt mange. – Er du politiker må du være på Arendalsuka. Jobber du med det grønne skiftet, må du være her.

Tekst:  Edle Eidbo-Hansen 

Daglig leder i Powered by Telemark, Bård Stranheim, oppsummerer det kort og godt sånn.

– At Telemark er regionen som tiltrekker seg de som jobber med dette nasjonalt, det har vi fått en god bekreftelse på denne uka, sier han.

Bare på Industriukas arrangementer har det vært mellom 7000–8000 besøkende.

– For regionen er det sannsynligvis et femsifret tall da vi ikke har oversikt over alle de gode partnerarrangementene gjennom uka og i forkant spredd rundt i Grenland. Alle vi kjenner til forteller om veldig godt besøk, utdyper han.

Han ser det som helt tydelig at Norge har et behov for en møteplass for de som jobber det grønne skiftet. Her tyder alt på at Industriuka altså har truffet blink.

Fokuset har i år vært på kraft, teknologi og miljø, med næringen i sentrum.

136 innledere har stått på scenen i Industriukas regi, i tillegg kommer bidragsytere på partnerarrangementer. Det er ikke utenkelig det er over 200 som har stått på en eller annen scene, ifølge Stranheim.

– Den store veksten i antall deltakere og besøkende kommer utenfra fylket vårt, og det dokumenterer behovet for akkurat dette, sier Stranheim.

Fullbooket

Det store arrangementet får naturlig nok også ringvirkninger utover konferansesalene. Samtlige hoteller har for eksempel vært fullbooket, også i Larvik.

– Deltakere som meldte seg på sent fortalte de måtte booke hotell i Tønsberg, opplyser Stranheim.

– I Arendal tjener mange godt på å leie ut hus og hytter i tidsrommet for Arendalsuka. Er det potensial for det samme her under Industriuka?

– Allerede neste år, fra 10. juni burde flere tenke på det, ja, sier Stranheim.

På Kjølnes har totalt 7000 kvadratmeter hall-areal blitt tatt i bruk. Det har vært messe og det har vært festmiddag, for å nevne noe.

Festmiddagen for totalt 500 deltakere var det Mathuset i Skien som sto for.

– Det er det er det største antallet de noen gang har servert treretters festmeny til, sier Stranheim.

Han roser alle som har bidratt på arrangørsiden gjennom hele uka. Det er flere hundre av dem.

– Det som gleder meg mest akkurat nå er at alle disse bruker ordene «vi arrangerer Industriuka» og dette gir mange en følelse av å lykkes i Grenland. Dette er ikke noe industrien gjør alene, men et stort «vi» understreker han.

Halvveis utsolgt

En grundig evaluering gjenstår ennå, men at folk har vært fornøyd har de allerede fått mange bekreftelser på.
48 bestillinger er kommet for å stå i messehallen neste år. Det betyr at de nærmer seg halvveis til utsolgt der.

– Dette er folk som har vært der i år og vil tilbake. Det forteller oss at vi har lykkes med den gode helhetsopplevelsen, og ikke minst at folk har fått avkastning av å delta, sier han.

Alle som deltar på stand har en forventning om en form for avkastning, og han vet at mange har oppnådd akkurat det.

– Det var mange som reiste hjem med ordre på 10 gangeren av det det kostet å delta og stille med folk her, sier han.

Selv har han har vært litt overalt hele uka, men det har også blitt tid til å sette seg ned å lytte. Til faglig innlegg, så vel som debatter. Sistnevnte trekkes ifølge Stranheim fram som det beste med uka, fra mange.

– Hva ga deg mest på industriuka, faglig sett?

– Innleggene og debattene som går i krysningspunktet mellom teknologi, politikk og etikk. De som belyste det store mulighetsrommet vi har i teknologien, men hvor vi likevel ikke klarer å få det ut i praksis. Vi blir ofte sittende fast å diskutere problemer vi må akseptere, i stedet for å finne en løsning. Ta rammebetingelser for eksempel. Vi forholder oss til en del av dem som om de var naturlover selv om de ikke er det. Hvorfor endrer vi da ikke på de som kan føre til at vi får mer av det vi trenger?, undrer Stranheim.

– En kan få til mye og styre raskere i riktig retning med incentiver, samt justering på avgifter og rammebetingelser, men vi kommer ikke i gang raskt nok. Det må vi gjøre noe med, og da må mange bidra.

Av nasjonale kjente profiler som har vært på årets industriuke er LO-leder Peggy Hessen, NHO-direktør Anniken Haugli i NHO, tidligere Innovasjon Norge direktør Anita Krohn Traaseth, biolog og professor Dag O. Hessen, næringsminister Jan Christian Vestre, olje og energi minister Terje Lien Aasland og forbundsleder for Industri og Energi, Frode Alfheim.

TA 16. mai 2023

 

Denne artikkelen sto på trykk i Telemarksavisa  tirsdag 16. mai 2023. Gjengivelse av teksten er blitt godkjent av redaktør Ove Mellingen.