Bilfinger intervjuer 80 lærlinger hvert år – Ulrik og Anne Marthe kom gjennom nåløyet

Bilfinger i Porsgrunn intervjuer over 80 lærlinger hvert år for å finne de perfekte kandidatene. Kun 25 blir med videre. Lærlingene Anne Marthe Grønstein (19) og Ulrik Steen Bakke (19) hadde begge Bilfinger som førstevalg, og det er de glade for.

– Jeg ønsker meg lærlinger jeg kan ansette når læretiden er over, sier Jan Tore Ødegård, som er enhetsleder hos Bilfinger på Rafnes, og faglig leder for lærlingene i hans fag.

Lærlingene må vise interesse for faget, være glad i å jobbe med mennesker, og være praktisk anlagt.

Mange valgmuligheter
Anne Marthe Grønstein valgte å gå teknologi- og industrifag (TIP) først, og deretter valgte hun industriteknologi i Lunde. Hun er sveiselærling hos Bilfinger, og angrer ikke på valget.

– Jeg var skolelei, og ønsket meg en utdanning som var mer praktisk rettet. På ungdomsskolen var det god promotering av industriteknologi. Vi hadde besøk av ulike bedrifter, og jeg ble fort interessert. Det at det er så mange valg gjorde det ekstra attraktivt. Jeg har ikke angret på valget mitt, sier Anne Marthe Grønstein.

Ble påvirket av familien
Ulrik Steen Bakke valgte å ta elektro først og kryssløp andre året, og er nå lærling som industrirørlegger.

– Jeg valgte industriteknologi for å kunne ha flere valgmuligheter. Det er den linjen man kan velge desidert mest, og det passet meg bra. Pappa, søskenbarnet mitt, og onkelen min jobber alle i Bilfinger, og det har vært med på å styrke valget jeg tok. Det hørtes spennende ut, og jeg ville prøve det, sier Ulrik Steen Bakke.

Også Anne Marthes familie driver i samme bransjen og har jobb i Bilfinger.

– Jeg har blitt påvirket jeg også. Søskenbarnet til pappa har fortalt mye om jobbhverdagen, og jeg syntes det hørtes gøy og spennende ut. Han ga meg en anbefaling.

Variert hverdag
De to lærlingene har varierte hverdager på jobb, og det er noe av det som gjør at de trives så godt.

– Arbeidsdagen er variert, og man lærer noe nytt hver dag, sier Ulrik.

Dagen starter klokken 07.30 og avsluttes 15.30.

– Vi får ikke lov til å jobbe så mye overtid når vi er lærlinger, så dagene går fra 07.30 på morgenen til 15.30 på ettermiddagen. Jeg jobber både på verkstedet og ute i felten. Når jeg kommer på jobb får jeg tildelt hvilke oppgaver jeg skal gjøre den dagen, og det kan variere veldig. Jeg er mye ute i fabrikkene på Rafnes, sier Anne Marthe.

Godt miljø
Både Anne Marthe og Ulrik er enig om at de har blitt tatt godt imot på Bilfinger, Rafnes.

– Vi har blitt tatt godt imot på Rafnes. Det er et inkluderende arbeidsmiljø og det er alltid noen å prate med eller spørre om hjelp, sier lærlingene.

– Når lærlingene begynner hos oss sier jeg til dem at de har to år på å lage en god CV. Når de begynner som lærlinger har de alle muligheter for å lykkes. Vi legger til rette og sørger for at de har den oppfølgingen de trenger. Hver lærling har en faglig leder de har dialog med og en fadder som sørger for trygghet på arbeidsplassen, sier lærlingansvarlig Håkon Wefald.

– Disse to er kjempeflinke
Jan Tore Ødegård er enhetsleder på Rafnes og kan ikke få skrytt nok av de to unge lærlingene.

– Jeg har disse to som jeg nå føler opp. Ulrik er snart ferdig og Anne Marthe har halvannet år igjen. De fungerer veldig bra og jeg er kjempefornøyd med dem. De engasjerer seg i det de gjør, og er opptatt av faget. Det betyr alt. Når læretiden nærmer seg slutten, kaller vi inn til en samtale for å kartlegge veien videre. Men vi har også halvtårsamtaler hvor vi prater om hvordan det går, og veien videre. Funker det ikke, er vi dønn ærlige på det, sier Ødegård.

Ulrik Steen Bakke skal ta fagprøven 15. juni og er ferdig som lærling i slutten av august. Anne Marthe Grønstein har halvannet år igjen før hun er ferdig med læretiden.

 

Tekst og foto: PMSør Brandstudio

Denne artikkelen sto på trykk i magasinet «Kraften til å endre» som ble gitt ut av Varden i forbindelse med Industriuka 30. mai 2022.