Grønn gründervirksomhet på Herøya

På Herøya jobber en fremtidsrettet gjeng med å skape små og høyeffektive vindturbiner med lavt klimaavtrykk. Møt de «grønne gründerne» i Norhybrid.

– Vårt konsept handler rett og slett om hybrid energi, sier Carl Ivar Holmen, daglig leder i Norhybrid. Holmen ønsker velkommen inn til green-tech-selskapet Norhybrid som ligger lokalisert på Herøya i Porsgrunn.

Norhybrid leverer det som kalles hybride energiparker i bynære omgivelser. Det vil si en ansamling av klimavennlige små vindturbiner som suppleres med solpaneler. Målet med satsingen er å sikre bærekraftig, grønn energi for urbane områder eller områder hvor plassen er begrenset, ved å utnytte solen og vindens rene og fornybare kraft.

Kompakt og stillegående

Norhybrid utvikler altså vindturbiner som fungerer som frittstående energiløsninger, men som også kan supplere eksisterende solcelle- og vindmølleparker rundt om i verden. Men hva er egentlig forskjellen på Norhybrids vindturbiner sammenlignet med tradisjonelle vindturbiner? For det første er Norhybrids vertikalakslede turbiner miljøvennlige og kan lett plasseres i urbane miljøer uten visuell støy, altså at de ikke ruver i landskapet. De er kompakte, stillegående og modulære. Det betyr at de kan plasseres tett i klynger så de ikke trenger å ta mye plass.

Norhybrids turbiner er kun 15 meter høye, sammenlignet med tradisjonelle vindturbiner som ofte ruver over 150 meter fra bakken. En høyde mange aser som forstyrrende i ulike landskaper.

– Fordelen med våre vindturbiner er at de ikke ruver i bybildet, de har begrenset påvirkning på fugleliv, og de bråker ikke, sier Holmen om den grønne satsingen.

Store planer

Ved å kombinere teamets vitenskapelige kunnskap med til sammen 20 års erfaring fra fornybarsektoren, har Norhybrid skapt en revolusjonerende og klimavennlig løsning som utnytter kraft fra vind og sol i urbane områder. Samtidig som det sikrer strøm på en bærekraftig måte, som et datterselskap av Norhybrid skal selge videre.

Allerede står det en prototype av en vindturbin fra Norhybrid utstilt på Herøya, et par steinkast unna lokalene til selskapet. I fremtiden er det altså lignende vindturbiner som sammen med sol og batterier skal utgjøre såkalte hybride energiparker i urbane strøk.

– Vi kommer til å jobbe med flere prosjekter i ulike størrelser. Alt fra energiparker med 2-3 vindturbiner, til større «mikrokraftverk»-anlegg med kanskje 100 turbiner, opplyser Holmen.

Og det er ingen tvil om at selskapet vil satse stort i fremtiden – ikke bare i Norge. Selskapets visjon er å være fast bestemt på å bli en global leder innen fornybar energi i urbane områder.

– Det er klart vi tenker stort, sier Holmen avslutningsvis.

Tekst og foto: PMSør Brandstudio

Denne artikkelen sto på trykk i magasinet «Kraften til å endre» som ble gitt ut av Varden i forbindelse med Industriuka 30. mai 2022.

I begynnelsen av august 2022 ble det gjort kjent at Norhybrid mottar 7,3 millioner kroner fra Innovasjon Norge for utviklingen av «Hybrid Energy Park».

Norhybrid