– Kafferoboten demonstrerer fremtidens teknologi

Konsulentselskapet Bouvet tok med seg sin egenutviklede kafferobot da de flyttet inn på Herøya. Ved hjelp av ny teknologi demonstrerer roboten hvilke muligheter som ligger i digitalisering.

Tekst: Tanja Reine Foto: Vegard Giskehaug

En oransje robotarm setter fra seg en varm kopp kaffe på bordet rett foran deg. Det er en dobbel espresso og det er ikke tilfeldig. Roboten har nemlig analysert ansiktet ditt og kommet frem til at det sannsynligvis er akkurat det du vil ha.

– Kafferoboten vår er proppfull av kul teknologi som gjør det mulig å forklare tjenestene vi tilbyr på en enkel måte, sier Lars Erik Finholt. Han er konsulent i det norskeide IT-selskapet Bouvet. Denne våren har de flyttet sitt grenlandskontoret til Herøya Industripark. Bouvet er et av Norges største selskaper innen teknologiutvikling og har 1700 ansatte fordelt på kontorer i Norge og Sverige.

Kunstig intelligens

– Da vi planla flyttingen til Herøya ønsket vi å gjøre oss synlige og vise frem hva vi kan bidra med her. Da dukket ideen om en kafferobot opp. Roboten tar i bruk AI og sensorer til å bestemme kaffevariant, lage og servere kaffe. Den viser mulighetene som ligger i teknologi og hardware, sier Finholt.

For å bestille en kopp kaffe trenger du ikke å trykke på en eneste knapp, det holder å stille seg opp foran roboten. Et bilde av ansiktet ditt lastes opp i skyen og analyseres ved hjelp av AI-teknologi som estimerer hvor gammel du er. På bakgrunn av dette foreslår roboten hvilken kaffe den tror du foretrekker.

 

– En mann på 42 år vil som regel ha espresso, så da foreslår den det, men du kan enkelt bytte til en annen kaffe. Roboten lærer underveis, så velger du noe annet legger dette seg inn i databasen til neste gang, forteller Finholt.

Optimalisert produksjon

Lars Erik Finholdt håper at Bouvet kan være en viktig partner for de mange bedriftene på Herøya.

– Ved hjelp av maskinlæring og avanserte algoritmer kan vi optimalisere bedriftenes produksjon og med dette redusere svinn og forbruk. Vi kan finne sammenhenger som ikke ses med det blotte øyet, og dette er selve kjernen i det vi skal bidra med. Dette gir også nye muligheter når det gjelder å beregne vedlikehold. Nå ser vi mer nøyaktig enn tidligere når industrikomponenter bør byttes ut. Det sparer både kostnader og klimaet, sier han.

Industrien på Herøya er helt i front når det gjelder teknologi og karbonfangst. Ifølge Finholt er digitalisering en selvfølgelig del av løsningen for å nå målet om en klimanøytral industripark innen 2050.

– Bedriftene har et stort ønske om en mer bærekraftig utvikling og produksjon. På sikt vil også kravene bli strengere til at de skal kunne dokumentere eget karbonregnskap. Da blir innsikt og analyse to viktige faktorer, sier han.

På Bouvets kontor på Herøya er kafferoboten i gang med kaffekopp nummer to. Denne gangen bestilt med Hololens AR-briller. De legger til virtuelt innhold på den virkelige verden du ser rundt deg og er en alternativ måte å bestille kaffe på.

– Roboten er koblet til ulike sensorer som predikerer når det er tid for vedlikehold.

Ved hver kaffekopp tar den et bilde av mengden bønner som brukes og estimerer hvor mye kaffe som er igjen. Digitalisering handler om å effektivisere og bruke teknologi til å hente ut nye gevinster. Nettopp det er denne roboten et godt eksempel på, sier Finholt.