Norges industrielle tyngepunkt ligger i Grenland
Våre kjernepartnere
Katapult-node Telemark med sine partnere, ledende bedrifter og institutter, gir vi din bedrift tilgang til topp kompetanse og testfasiliteter, som er avgjørende for nødvendig omstilling og det grønne skiftet.
Bilfinger Engineering & Maintenance Nordics AS er en industriell tjenesteleverandør og et selskap i Bilfinger Nordics. I Bilfinger er vi opptatt av å skape verdier og kontinuerlig jobbe med forbedringer sammen med våre kunder som nå er særlig opptatt av miljø, bærekraft og digitalisering. Helse, miljø og sikkerhet er en viktig del av våre leveranser og også vår konkurransekraft.
Bilfinger Nordics er en del av Bilfinger SE, et av Europas ledende selskaper innen industrielt vedlikehold og service med 30 000 ansatte globalt. Bilfinger Engineering & Maintenance Nordics AS har 11 lokasjoner i Norge med hovedkontor i Porgsrunn. I Herøya Industripark er vi mer enn 550 ansatte som dekker hele verdikjeden fra rådgivning, prosjektering, engineering, fabrikasjon, montering og vedlikehold.
“Vi skal bli best på industrielle leveranser der kompetente medarbeidere er den viktigste suksessfaktoren”
Equinor på Herøya tilbyr ekspertise på petrokjemisk industri og fornybare energiløsninger. Selskapet har en klar visjon om å være den mest karboneffektive produsenten av olje og gass, samtidig som de utvikler seg til å bli en global leder innen fornybar energi. Forankret i sin misjon om å forme energifremtiden, tar Equinor Herøya et sterkt samfunnsansvar ved å investere i teknologier og initiativer som reduserer miljøavtrykket og fremmer lokal utvikling.
Eramet Norway er en verdensledende produsent av manganlegeringer til den globale stålindustrien. Selskapet driver tre smelteverk i Norge, en av dem ligger på Herøya i Porsgrunn, og vi har en FoU-avdeling i Trondheim. Eramet er med i katapultsamarbeidet som en kompetansebedrift.
Herøya Industripark er en av Norges ledende industrielle knutepunkter, med et bredt spekter av virksomheter innen kjemisk industri, materialvitenskap og fornybar energi. Med en visjon om å være en innovativ og bærekraftig industrihavn, fokuserer parken på å tilby toppmoderne fasiliteter og en infrastruktur som fremmer nyskapning og effektiv produksjon. Gjennom en strategisk tilnærming til teknologisk utvikling og samarbeid, søker Herøya Industripark å være et sentrum for innovasjon og industrielle symbioser.
Nemko Norlab er mer enn bare et laboratorium; det er en fullverdig industriell kjemisk tjenesteleverandør. Med en omfattende portefølje av rundt 3000 analyser, er de utrustet til å håndtere alt fra kjemiske analyser for industri og avfallskarakterisering, til miljøanalyser og arbeidsmiljøundersøkelser.
Norner er et uavhengig plastteknologisk selskap som tilbyr ekspertise innen polymerer, plastmaterialer og prosesser, med en visjon om å fremme bærekraftige løsninger for fremtiden. Gjennom en strategisk tilnærming til teknologisk utvikling er målet å levere verdiskapende tjenester som møter høye miljøstandarder nasjonalt og internasjonalt.
Norner sin kompetanse og kjemisk industrielle testfasiliteter benyttes i stor grad også til småskala forsøk, oppskalering og pilotering av en rekke kjemiske prosesser der høye trykk, temperaturer og eksplosjonssikkerhet, inert atmosfære samt eksponering mot ekstreme kjemiske betingelser kreves.
Norner er også sterkt involvert i prosesser der en benytter CO2 eller plastavfall som råstoff i et sirkulærøkonomisk perspektiv til å produsere en rekke kjemiske byggesteiner.
SINTEF Industri avdeling for Prosessteknologi er lokalisert med en forskningsgruppe i Herøya Industripark. Gruppen av forskere på Herøya har lang erfaring innen forskning relatert til alle aspekter av pulverteknologi, inkludert transport, lagring, håndtering, prosessering og karakterisering av pulver. I tillegg har forskningsgruppen ekspertise innen prosessdigitalisering, prosessmodellering og simulering i kombinasjon med teknoøkonomiske analyser. Dette gjennom nasjonale, internasjonale og industrielt finansierte prosjekter.
Gruppen tilbyr et pulverlaboratorium samt testhallfasiliteter med siloer, pneumatisk transportsystem og nødvendig programvare for sensorer og modellering.
Produsent og distributør av fornybar energi, med tydelig visjon og mål innenfor samfunnsansvar og bærekraft.
Skagerak Energi er et norsk energiselskap med ekspertise innen elektrisitetsproduksjon og -distribusjon. Med en klar visjon om en bærekraftig fremtid, fokuserer selskapet på å tilby pålitelige og innovative energiløsninger. I tråd med vår misjon, tar vi et aktivt samfunnsansvar ved å investere i grønne energikilder og støtte lokale initiativer for å skape en mer bærekraftig og inkluderende fremtid.
USN er profesjonsrettet, arbeidslivsorientert og samfunnsrelevant. Både forskning og utdanning er kjennetegnet ved tett samspill med samfunns- og arbeidsliv i regionen.
USN er et breddeuniversitet som forsker på uløste regionale og globale utfordringer innen fagområdene helse, miljø, utdanning, teknologi og samfunn.
Yara ASA er verdensledende innen landbruksgjødsel og har en rekke gjødselfabrikker over hele verden. Ammoniakk er et av de viktigste råstoffene i gjødselproduksjon og Yara «trader» med ammoniakk «world wide». Yaras fabrikk på Herøya i Porsgrunn er verdens største med en årlig produksjon på nærmere fem millioner tonn gjødsel.
Yara er også stor på logistikk av råvarer inn til fabrikken blant annet med egne skip. Store deler av ferdigvarene transporteres ut av fabrikken gjerne i konteiner med det helektriske autonome feederskipet Yara Birkeland. Yara driver utstrakt forskning og utvikling på Herøya og er gjennom sine anlegg «prosessindustriens far» med 100 års historie.
Yara har i dag Norges største landbaserte utslipp av CO2 med en mill tonn pr. år, dette tilsvarer 2 % av Norges totalutslipp. Yara arbeider intensivt med å redusere dette. Fabrikken åpner i disse dager første trinn av omstillingen til grønn hydrogenproduksjon og vil når pilotprosjektet «Skrei» er klart produsere 25.000 tonn grønn ammoniakk årlig, tilsvarende 5 % av totalproduksjonen. Yara planlegger å fjerne alle utslipp innen 2030.
Equinor, Skagerak Energi og Herøya Industripark samarbeider for å utvikle et storskala testsenter for hydrogen og ammoniakk på Herøya i Porsgrunn i samarbeid med Katapult-node Telemark. Testsenteret er allerede delvis i bruk og det testes i dag på en av verdens største elektrolysører; en 5,5 MW alkalisk trykksatt vannelektrolysør. Anlegget er koplet på øvrig infrastruktur som vann, strøm og gassledningsnett på Herøya, og er i ferd med å bli utvidet slik at flere brukere kan teste samtidig.
I testsenteret vil man kunne teste alt fra hydrogenproduksjon, bruk av hydrogen og amoniakk til alle tenkelige utstyr og applikasjoner – hele hydrogenverdikjeden.
Kompetanse: