Kraften til å endre

  • «Kraften til å endre» er overskriften på årets Industriuka. Jeg digger den! (ikke selvskryt, våre smarte hoder i markedsgruppa for prosjektet Industriuka har æren). Denne headingen gir forhåpentligvis gode assosiasjoner -til regionens samlede endringskraft, behovet for fornybar kraft, arbeidskraft, datakraft… Programmet begynner å ta form, men trenger ennå litt mer detaljer før vi starter billettsalget ca 15. februar.
  • Vi har fått på plass en ny mann, Jostein Stensrud Køhn. Prosjektleder for Industriuka, og vil også ha ansvaret for samarbeidet med Skien, Porsgrunn og Bamble kommune for å få til en felles stand og budskap på Arendalsuka. Også vil han holde i ONS-prosjektet -vi har allerede en gruppe av klyngemedlemmer som skal være med her, og forhåpentligvis blir vi ennå flere.
  • Vi har også fått et nytt medlem: Velkommen til Rjukan Næringsutvikling AS. Leder Rune Hellingsrud og prosjektleder Torkil Bjørnson er relevante for mye av det som skjer i klyngen: Offensiv hydrogensatsing sammen med Aker Clean Hydrogen, banebrytende sirkulærøkonomisk industrisamarbeid mellom Green Mountain datasenter og HEMA Seafood som utnytter spillvarme og bygger verdens største oppdrettsanlegg for ørret.
  • Vi opplever  medvind for satsing på solenergi om dagen. Både fra fylkeshold og stortingshold får vi tommel opp for målsettingen «1 TWh sol i 2022». Med en smule incentiver er det ingen grunn til at vi ikke skal slå svenskene. Sammen med David Verdu/REC, Carl Ivar Holmen/Norhybrid og Sverre Gotaas/HIP (mer om Seidr Energipark seinere -det blir kult!) skal vi ha stortingsbenken på skolebenken for å hjelpe til med teknologioptimisme og peke på mulighetsrommet-og gi dem litt om opprinnelsesgarantier som bonusmateriale.
  • Takk til alle som var med å gi innspill i forrige Klyngenytt til næringnes syn på eventuell splitting av Vestfold og Telemark fylkeskommune. Kronikken har stått i en rekke aviser og i Kommunal Rapport denne uken. Så krysser vi fingre for at vi beveger oss fremover og ikke bakover. Heller Buskerud-Vestfold-Telemark enn revers.
  • Vi har en dialog med IKT Telemark om mulig fusjon av våre klynger. Deres 42 medlemmer ligner på mange av våre. Kanskje kan vi sammen skape et ennå bedre ressursgrunnlag for å øke sannsynligheten for tilfeldige hendelser som kan bidra til bærekraftig vekst. Begge styrene har gitt grønt lys for utredning av konsekvenser, og plusser og minuser vil bli veid av begge før noe konkluderes.

Bård Stranheim