Med god kraft til å lykkes

Arendalsuka går mot slutten og Grenland lyktes stort med å sette dagsorden gjennom uken. Kommunene i Grenland kan sammen med Powered by Telemark og Grenland Næringsforening se tilbake på en innholdsrik uke med spennende arrangementer og nye impulser. Nok en gang har regionen satt agenda og skapt engasjement!

Som flere ganger tidligere arrangerte grenlandskommunene spennende debatter. En av dem var «Kraft – livsnødvendig, ettertraktet og kontroversiell – hvor går veien?».

– Vi trenger ikke flere utredninger, vi trenger flere ledninger, uttalte Petter Ellefsen i Frier Vest.

Debatten hadde som ventet klare meldinger fra industrien. Nils Eirik Stamland i INEOS, Lise Winther i Yara og Petter Ellefsen i Frier Vest var samstemte i behovet:

  • Minst halvering av tiden det tar å planlegge og få på plass nett
  • Mer intelligent regulering av eksport
  • Raskere utbygging

Bred debatt

SVs Ådne Naper mener vi må gjøre oss mindre avhengig av én værtype og satse på mer enn snøsmelting, sol og vind.

– Vi må bruke denne krisen til å posisjonere oss for den omstillingen vi uansett måtte ta, sa Gro-Anita Mykjåland (SP) fra Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Skiensordfører Hedda Foss Five utvidet horisonten med også trekke inn de svakeste:

– Familier med minst fra før rammes hardest, men ingen trykker på den røde knappen, sa hun under debatten, som ble ledet av NHOs regionleder Kristin Saga.

På stand 104 i Pollen

Hele uken ble fylt med innhold. Mandag viste Grenland frem noen av sine spennende nyetableringer i en miniforedragsserie. Tirsdag morgen var det attraktive byer som ble diskutert i en panelsamtale ledet av Stine Ellingsberg, daglig leder i Porsgrunn Min By. Gjennom uken ble kommunene vist frem på stand i byen. Powered by Telemark trakk frem gode eksempler fra Industrien, slik som lystgasskatalysatoren til Yara og vertikal vindmølle fra Norhybrid.

 

Kraft og karbon

Med tung kraftkrevende industri, er energipolitikk et viktig tema under Arendalsuka. I 2019 arrangerte grenlandskommunene «Norsk energipolitikk – selger vi energi, selger vi da ut norsk konkurransefortrinn?» I 2018 var det karbon som sto på agendaen: «Grenland – Norges første industriregion med nullutslipp?» Debattleder den gang var programleder Oddvar Stenstrøm, mens Bård Bergfald (Bergfald Miljørådgivere), Magnar Bakke (Ineos og Noretyl) og Irene Siljan Vestby (industrinettverkene i Telemark) satt i panelet.