Svaret er ENRX

Dette er spørsmålet:

Hvilket norskeid industrifirma med hovedkontor i Skien sitter på mer enn 1200 patenter, har 1150 ansatte på 20 lokasjoner i 19 land – og er desidert verdensledende og internasjonalt hyperkjent innenfor sine felt?

 

Tekst: Jan Georg Iversen
Foto: Vegard Giskehaug

Ledetråder: De bidrar til en grønnere verden gjennom effektive, energibesparende løsninger for induksjonsvarme, trådløs induktiv lading og kontaktløs strømforsyning.
Tross en 40 år lang historie og store, iøynefallende kontorer og industribygg ved østre elvebredd nær Skien … Lokalt har bedriften levd et anonymt liv.

Det må det bli en endring på! ENRX er nemlig en stjerne på den internasjonale industrihimmelen.

Lokal jobb med global betydning
Hos ENRX florerer det med attraktive muligheter for langsiktige jobber med spennende utviklingsmuligheter, – på en arbeidsplass der folk virkelig trives og blir. Lenge!
Den teknologiske utviklingen tar sjumilssteg om dagen. Industri 4.0 og roboter (være seg chat- eller industri-) er på dagsorden i media, i debatter og rundt både styre- og middagsbord. Men, foreløpig kan ikke robotene sette seg på flyet og dra ut i verden for å løse utfordringer og eventuelle kriser som kan oppstå, for eksempel på en av de mer enn 25 000 installasjonene ENRX har levert til over 80 land.

Da trenger du en serviceingeniør av kjøtt og blod. Du trenger en fremoverlent kompetent nerd av unge herr Fjalestads kaliber!

Reisende i problemløsing
Tor Egil Fjalestad er urtelemarkingen med en eksotisk verden som jobbarena. Han har mer enn 100 årlige reisedøgn til blant annet Afrika og Midtøsten. 35-åringen med røtter, strømløs hytte og jaktterreng i Fjonetraktene i Nissedal, er nå bosatt med kjæresten Kristine på gårdsbruk i Gjerpensdalen i Skien.

Fjalestad rykker ut i forbindelse med oppstart, opplæring og service. Og når noe har stoppet; hvis en feil er oppstått … Da er det alvor. Kunden er ofte svært frustrert. Og tilsvarende lykkelig og takknemlig når alt er i orden og går på skinner igjen.

– Derfor er det en utrolig god følelse å jobbe med service, sier Fjalestad. Det skinner igjennom at han føler han har en fantastisk fin jobb.

Når tid er penger
De industrielle induksjonsløsningene fra ENRX (tidligere EFD Induction), er kritiske elementer i produksjonslinjer i landene han frekventerer. Han gir oss et eksempel:

– En mandag i fjor stiller jeg på jobben som vanlig, uten konkrete avtaler eller planer. Så, klokken 12 ringer en sør-afrikansk kunde og forteller: ‘Vi har kortsluttet noe og har prøvd å fikse det, men vi kommer ikke lenger. Vi må ha hjelp.’

Vi ser på det her i Skien, og etter et par timer er vi enige om at vi har skjønt hva utfordringen er. Kunden er avhengig av en spesifikk del, og at denne blir montert og konfigurert på riktig måte. Vi tilbyr å sende delen av gårde umiddelbart. Den kan være i Sør-Afrika allerede på torsdag.

Det er helt uaktuelt, får vi til svar. Det koster for mye å vente. Og inntektstapet akselererer om de ikke skulle få alt til å fungere 100 % med en gang. Så da var det bare å pakke kofferten, komme seg til Gardermoen og fly hele tirsdagen, sier Fjalestad.

– Onsdag var jeg på plass og kunne utføre reparasjonen.

Bonus
Dette er hverdagen for Tor Egil Fjalestad. Han må snu seg rundt på kort varsel. Noen ganger blir han hentet av privatsjåfør på flyplassen og kan døse noen timer i baksetet på vei til den aktuelle fabrikken. Andre ganger er alt bare kummerlig. Som da han etter timer med svett arbeid i overopphetede lokaler, ble tilbudt en hageslange bak fabrikken som eneste dusjmulighet etter fullført jobb.

– Ofte forsøker jeg å legge inn litt fri og bonustid i etterkant av oppdraget, sier Fjalestad.  – Jeg har vært på safari og jeg har besøkt en rekke gode restauranter. Jeg opplever i det hele tatt en hel masse og synes jeg og de fire kollegaene mine i Skien med tilsvarende jobber, er privilegerte.

Borte bra, hjemme slettes ikke verst
Tor Egil Fjalestad mangler ikke interesser, lidenskaper og hobbyer utenom jobb. Jakt, trening, tilbereding av god mat og ikke minst Heimevernet, er noen av dem. Og han elsker Telemark og grenlandsområdet. Han forteller:

– Det første året jeg jobbet her, i 2019, ble jeg sendt til Kina i forbindelse med en oppstart. Det var en komplisert leveranse, og jeg ble holdt igjen til alt var på plass og oppe og gikk. Det tok to uker. Så rakk jeg så vidt hjemom før det bar videre til Indonesia og en ukes jobb der.

Når jeg da kom hjem, tok med meg børsa og dro på storfugljakt i Skrehelle-traktene … Jeg satt der og fyra bål. Det var skyfri, knallblå himmel. Vakre Grenland var dekket av det typiske, lavtliggende lokket av tåkedis. Da er livet deilig. Det er kontrast. Sånt gir balanse …

Da 1 + 1 ble 1200 – og ENRX
Her, på det nye selskapets nettsider, ser du hva ENRX (som ble lansert i mars 2023) er og skal bli. Der kan du også lese alt om hvorfor Arendals Fossekompani, EFD Inductions eiere, valgte å kjøpe tyske IPT Technology, som satt på mer enn 1200 attraktive patenter.

På nettsiden kan du velge mellom ni språk. (Norsk er ikke ett av dem!) Om starten på det nye eventyret, skriver de:

«It started with a date and ended up in marriage. ENRX comprises the global industrial induction heating expert EFD Induction and the patent-dense wireless inductive charging and contactless power supply innovator IPT Technology.”

ENRX-teknologien for kontaktløs induksjonslading (egentlig «monsterversjonen» av trådløs lading av mobiltelefonen din) er allerede i bruk. Selvkjørende trucker går sine faste ruter døgnet rundt – og lader mens de brukes. Tenk deg det samme for buss, lastebiler og etter hvert personbiler. Da kan batteristørrelsen og miljøfotavtrykket reduseres kraftig. Istedenfor å farte rundt med tunge megabatterier, kan flere folk og mer gods transporteres.

Og «plutselig» lades personbilen din mens du står og venter på grønt lys. Eller mens du kjører på E18.
Det kommer til å skje! Og når den dagen er her, kan du være ganske så trygg på at det er ENRX som har gjort det mulig!