Telemarksregionen er en av de grønneste industriregionenene i verden. Vår lange industrihistorie og sterke industrielle infrastruktur har bidratt til det.
Telemark har en stolt industrihistorie, høy omstillingsevne, kompetanse, industriell infrastruktur og kultur. Vi kan skilte med en industriklynge i verdensligaen og en prosessindustri som står for en stor andel av norsk landbasert eksport.
Det finnes flere attraktive næringsarealer, både sjønære og ferdigregulerte.
I tillegg er flere områder under utvikling i regionen.
Vestfold og Telemark er blant landets største industrifylker, og har et rikt og mangesidig ressursgrunnlag.
Grenland har Norges største industriområde og har kompetanse i verdensklasse innen petrokjemisk industri. Området besitter betydelig ingeniørkompetanse knyttet til universitetet og industri, mye fagbrev/faglært kunnskap, og stor arbeidsstokk med bred kunnskapsbase. Det er i tillegg skiftarbeid 365 dager i året i flere virksomheter.
Vestfold og Telemark har naturgitte fortrinn og ressurser, kompetanse og bedrifter som gjør at vi er godt posisjonert til å bidra både til at fremtidige energibehov dekkes, sirkulærøkonomi skaleres opp i industrien, og at klimagassutslippene reduseres.
Gjennom arenaklyngen Industrial Green Tech jobber industrien for å nå målet om å bli «verdens første klimapositive industriregion» innen 2040.
Vestfold og Telemark er en sterk industriregion, med teknologi i verdensklasse, og regionen har allerede høy FoU-virksomhet i næringslivet. Det er tett kobling mellom Univesitetet i Sørøst-Norge, industien og næringslivet forøvrig i regionen.
Det ligger også store muligheter i kobling av sterke fagmiljøer i triangelet Notodden/Kongsberg -Horten-Grenland.
Det er også gode piloterinsmuligheter i regionen gjennom Pilotarena Herøya. Her leverer Herøya Industripark et komplett pilot-tilbud for en vellykket oppskalering.
Telemarksregionen er en av Norges største produsenter av ren fornybar energi gjennom produksjon av vannkraft. Regionen har pr i dag overskudd av stabil fornybar kraftleveranse.
Regionen og industriparkene spesielt har en sterk industriell infrastruktur med:
Sjøveien over Skagerak til Europa er kort. Både Larvik Havn og Grenland Havn har ferjeforbindelser til Danmark.
Sandefjord Torp internasjonale flyplass er lett tilgjengelig for hele fylket.
4-felts motorvei og ny jernbane til Oslo og Sørlandet vil stå ferdig om få år.
Vestfold og Telemark har et bredt spekter av leverandører til prosessindustrien i regionen, offshore og annen landbasert industri i Norge og verden.
Her finner du alle typer leverandører fra de små og spesialiserte til store internasjonale leverandører som: ABB, Siemens, Emerson, Sweco og Bilfinger.
I Vestfold og Telemark er det et aktivt virkemiddelapparat, herunder såkornfond. Av andre instanser i virkemiddelapparatet som kan gi støtte og veiledning i forbindelse med nyetableringer, finnes bl.a.:
Næringssammensetningen i telemarksregionen gjenspeiles av den historiske utviklingen, og har vært preget av råvarebasert prosessindustri og primærnæringer. Med Grenland i spissen har vi over 100 års erfaring med industri, utvikling og innovasjon. Nye industrinæringer og næringer med høy innovasjonsgrad er i vekst og bidrar til en moderne næringsstruktur i hele fylket. Grenland er i dag Norges største industriområde og sentrum for petrokjemisk industri.
Figuren viser lokaliseringskvotientene til de ulike bransjene i Vestfold og Telemark. Bransjer med lokaliseringskvotient over 1 er bransjer som Vestfold og Telemark har relativt mye av. Vi kan også se hvilken lokaliseringskvotient bransjen hadde i 2009 i de grå søylene.
Bransjer som Vestfold og Telemark har relativt mye av er prosessindustri, øvrig verkstedindustri, el-produksjon, landbruk, anna industri, butikkhandel, bygg og anlegg, helsetjenester og barnehager og undervisning.
Kilde: Knut Vareide, Telemarksforskning (2019)
Arbeidsplasser:
• 198 929
Kilde: SSB 07984: Sysselsatte per 4. kvartal, etter næring (SN2007), kjønn, alder, statistikkvariabel, år og region
I Vestfold og Telemark arbeider nesten 10 % av de sysselsatte i industrien.
Kilde: Mitt og ditt Vestfold og Telemark
Arbeidsledighet:
• 3,5%
Kilde: vtfk.no
Etableringsfrekvens i Vestfold og Telemark og Norge:
Etableringsfrekvensen er antall bedrifter som er nyregistrert ett år i prosent av antall eksisterende bedrifter i begynnelsen av året. Etableringsfrekvensen forteller om det er mange eller få nyetableringer i forhold til antall eksisterende bedrifter.
Vi kan se utviklingen av etableringsfrekvensen siden 2009 for Vestfold og Telemark og Norge i figuren. Etableringsfrekvensen i Norge var kunstig høy i 2013 på grunn av registreringstekniske forhold i enhetsregisteret. De siste årene har etableringsfrekvensen vært mellom 12 og 15 prosent.
Kilde: Knut Vareide, Telemarksforskning (2019)
Verdiskaping i Vestfold og Telemark:
Den samlede verdiskapingen i næringslivet i Vestfold og Telemark er vist som andel av verdiskapning i Norge. Tre bransjer, oljeutvinning, finans, landbruk er utelatt i disse beregningene. I transportnæringen har vi sett bort fra bedrifter i utenriks sjøfart.
Fra 2008 til 2014 falt andelen til Vestfold og Telemark mye. Etter 2014 har andelen økt igjen. Det betyr at næringslivet i Vestfold og Telemark har hatt bedre vekst i verdiskapingen enn næringslivet ellers i landet etter 2014.
Ser vi på den faktiske veksten i 2019, er det Drangedal og Hjartdal som fikk den sterkeste veksten i næringslivets verdiskaping dette året. Sandefjord og Horten fikk også sterk vekst i verdiskapingen i 2019.
Kilde: Knut Vareide, Telemarksforskning (2019)
Produktivitet i næringslivet:
Figuren viser utviklingen i produktiviteten i næringslivet i Vestfold og Telemark og Norge fra 2008 til og med 2019. Fire bransjer er utelatt fra beregningene. Det er oljeutvinning, finans, landbruk og utenriks sjøfart.
I 2019 ble det skapt verdier for 680 555 kr per ansatt i næringslivet i Vestfold og Telemark.
Produktiviteten i regionen øker og Porsgrunn er en av kommunene med høyest produktivitet den siste tiårsperioden.
Prosessindustrien er mer produktiv i Vestfold og Telemark en ellers i landet.
Kilde: Knut Vareide, Telemarksforskning (2019)
Vestfold og Telemark har store klimagassutslipp, spesielt fra industri og veitrafikk, som står for henholdsvis 70 % og 13 % av utslippene.
De totale klimagassutslippene i Vestfold og Telemark gikk ned med 0,55 % fra 2018 til 2019 til 4,4 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Industrien sto for 69 % av de totale utslippene i Vestfold og Telemark i 2019.
Vestfold og Telemark fylkeskommune har satt mål om å redusere klimagassutslipp med 60% innen 2030.
Gjennomsnittlig nedgang i klimagassutslipp fra 2009–2018 var på 22 000 tonn CO2-ekvivalenter per år. For å nå fylkets mål om 60 % utslippsreduksjon innen 2030 må utslippene ned med 212 000 tonn per år. Dette krever omstilling til et samfunn hvor økt verdiskaping går hånd i hånd med høyere ressursproduktivitet og lavere klimagassutslipp.
I september 2020 anbefalte regjeringen å igangsette det norske prosjektet for fangst og lagring av CO2 (CCS). Prosjektet har fått navnet Langskip, og innebærer blant annet midler til karbonfangstanlegg hos Norcem i Brevik. Dette gir regionen en unik posisjon til å løse nasjonale og globale klimautfordringer gjennom klimateknologi.
Kilde: Mitt og ditt Vestfold og Telemark
Powered by Telemark er en teknologi- og industriklynge med hovedsete i Grenland. Gjennom «Veikart for en klimapositiv industriregion» skaper vi prosjektene som gjør oss klimapositive innen 2040.